Gazdaság

EU: nem lehet bevétel a magánpénztári befizetés

A jelenlegi elszámolási rendszer nem teszi lehetővé a magán-nyugdíjpénztári reform miatt keletkező többletkiadások elszámolását - közölte Olli Rehn.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa annak kapcsán jelezte észrevételét, hogy kilenc tagállam – köztük Magyarország – pénzügyekért felelős minisztere szerette volna az EU által szorgalmazott nyugdíjreform költségeit elszámolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében ismerteti: kilenc uniós tagállam – Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Svédország és Magyarország – még korábban, az akkori EU-s irányelveknek megfelelve bevezette, vagy éppen bevezetni tervezi a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot.

Az érintett országok Lengyelország kezdeményezésére a tagállamok egyenlő elbírálását szorgalmazó augusztus 17-i közös levelükben azt kérték az Európai Tanács elnökétől és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosától, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a központi költségvetés bevételi oldalán számolhassák el, ezzel is csökkentve büdzséik GDP-arányos hiányát.

A biztos az egyenlő elbírálást szorgalmazó tagállamoknak írt válaszában ugyan jogosnak ismeri el a kezdeményezést, de újra azt jelezte, hogy a jelenleg fennálló EU-s elszámolási rendszer a kérdés ilyen fajta megoldását nem teszi lehetővé.

Olli Rehn megerősítette az Európai Bizottság szeptember 29-én közzétett javaslatában foglaltakat, amely szerint a nyugdíjreform okozta költségek kezelésének problémáját a Stabilitási és Növekedési Egyezmény keretében javasolja megoldani.

Az uniós biztos mostani állásfoglalása nem érinti a magyar kormány kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos terveit. A folyamatban lévő jogszabály-módosítások indoka a nyugdíjak értékének és a jövőbeni kifizetések garantálása – tartalmazza az NGM közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik