Gazdaság

ING: “elvárható áldozat” az átutalások felfüggesztése

A magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztése "kizárólag abban az esetben elvárható áldozat a pénztártagoktól, ha garanciát vállal a kormány a pénzbeli kompenzációra" - közölte Benczédi Balázs.

Az ING Investment Management magyarországi és romániai vezérigazgatója rámutatott: hasonló intézkedésre több országban volt példa, a felfüggesztési periódus végén a pénztártagokat kompenzálta a kormány, ami nálunk is alapvető elvárás.

Fontos, hogy fenntartható nyugdíjrendszere legyen az országnak, rendelkezzen olyan megtakarítással, amivel a romló korfát ellensúlyozni tudja – mondta.

A magán-nyugdíjpénztári portfoliónak 70 százaléka van magyar eszközökben, ebből 58 százalék kötvény típusú befektetés – ismertette Pajer Tamás, az ING Alapkezelő befektetési igazgatója.

A magánpénztári átutalás felfüggesztése következtében jövőre mintegy 200 milliárd forint hiányozhat keresletként a magyar állampapírpiacról, ez azonban a szakértő szerint nem fogja megrengetni a piacot, azt ugyanis elsősorban a nemzetközi hangulat, a külföldi befektetők és a hitelminősítők véleménye fogja meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik