Gazdaság

Nyugdíj: alkotmánybírósághoz fordul a VDSZ

A magán-nyugdíjpénztári befizetések elvétele ügyében az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) - jelentette be elnöke, Székely Tamás hétfőn.

Orbán Viktor miniszterelnök hadat üzent a munkavállalóknak nyugdíjügyben, amikor a költségvetésbe utaltatná a munkavállalói magán-nyugdíjpénztári befizetéseket novembertől 14 hónapon át – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

A hétfőn a parlamentben elfogadandó törvénnyel veszélybe sodorják a nyugdíjakat. Székely szerint nincs realitása annak, hogy az így a költségvetésbe utalandó 400 milliárd forintot később visszaadják a jogosultaknak. Így viszont nagyon sok olyan, az 55. életévét betöltött munkavállaló fog abba a helyzetbe kerülni, hogy éppen ez a 14 hónap fog hiányozni neki a teljes nyugdíjhoz – tette hozzá a VDSZ elnöke.

Ha a parlament elfogadja a törvényt, a VDSZ az Alkotmánybírósághoz fog fordulni – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Székely Tamás. A pénztári befizetés ugyanis bérjövedelem, amit törvény véd – fűzte hozzá.

Ezzel párhuzamosan modellszámításokat végeznek arra, mekkora veszteséget okoz az elvonás átlagosan az embereknek. Az Országos Érdekegyeztető Tanács e heti ülésére pedig az ágazati szakszervezetekkel közös álláspontot alakítanak ki.

A szakszervezet szeretné tudni, mi lesz a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj lehetőségének ez év végi megszűnése után – mondta Székely Tamás. Ez 10 ezer embert érint. Ez ügyben a VDSZ “munkavállalói képviselői reakciót” indít, ami lehet demonstráció, vagy más is – fogalmazott Székely Tamás. Az érdekvédelmi vezető egyébként is azt szeretné, ha a dolgozók “visszafoglalnák az utcát” a politikától.

A VDSZ szerint leghamarabb novemberben kezdődhet a 250 ezer aláírás összegyűjtése ahhoz a népszavazási kezdeményezésükhöz, amelyet a nyáron fogalmaztak meg, de az OVB hitelesítését valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon. A VDSZ ahhoz keres elegendő támogatást, hogy szavazni lehessen arról, 40 év szolgálati idő után mindenki nyugdíjba mehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik