Gazdaság

Elkerülte a válság a német áramcégeket

A válság ellenére tavaly jelentős profitot vághatott zsebre több német áramszolgáltató.

A Frankfurter Rundschau szerdai számában ismerteti a saarbrückeni gazdasági és műszaki főiskola (HTW) felmérését, amely szerint az E.On, az RWE és az EnBW 2009-ben 23 milliárd euró nyereségre tett szert, s már az év első felében is 15 milliárd euró volt a profit.

A három vállalat 2002 óta több mint 100 milliárd euró nyereséget könyvelhetett el, a felmérés szerint ebben az időszakban a hétszeresére nőtt profitjuk.

A németországi Zöldek megbízásából elkészített HWT-elemzés arra is rámutat, hogy a tőkemegtérülési mutató meghaladja a 25 százalékot az energiacégeknél, és ezzel lepipálják a DAX-30 tőzsdeindexben szereplő szinte valamennyi céget.

Jürgen Trittin, a Zöldek alsóházi frakcióvezetője és helyettese, Bärbel Höhn szerint a “csillagászati tőkemegtérülési mutatók” elsősorban a verseny hiányára vezethetők vissza. A felmérésben nem szereplő Vattenfall csoporttal együtt a négy vállalat a németországi erőművi kapacitás 80 százalékát tartja kézben.

A fogyasztóvédelmi központok szakértője nevetségesnek minősítette az árampiaci versenyt, és hozzátette: “az energiaszolgáltatók nagyobb piaci fölénnyel rendelkeznek most, mint a nagyjából tíz éve kezdődött liberalizáció előtt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik