Gazdaság

ZEW: Németország kiszáguldott a válságból

Németországban a vártnál kevésbé romlott az üzleti hangulat októberben a mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) kedden bemutatott vizsgálata szerint.

A német gazdaság meghatározó szereplőinek hat hónapra előretekintő várakozásait tükröző ZEW konjunktúraindex a szeptemberi mínusz 4,3 pontról mínusz 7,2 pontra csökkent. A piacokon nagy jelentőségűnek tartott mutató a vártnál kevésbé romlott; a Reuters elemzői körkérdése alapján mínusz 8 pontos érték volt várható.

A konjunkturális várakozások az előző hónapban végbement zuhanáshoz képest is kevésbé romlottak – szeptemberben a mutató 18,3 ponttal romlott és 2009 márciusa óta először a negatív tartományba zuhant -, a közel 300 vezető németországi elemző és befektető megkérdezése alapján számolt index azonban továbbra is mélyen a 27,0 pontos történelmi átlag alatt van.

Ugyanakkor a jelenlegi, németországi helyzet megítélése tovább javult, a vonatkozó almutató szeptemberhez képest 12,7 ponttal emelkedett, 72,6 pontra.

Az intézet közleménye szerint a vizsgálati eredmények egybevágnak az utóbbi hónapok fejleményeivel; a német gazdaság nem egyszerűen kilábalt, hanem valósággal kiszáguldott a válságból, rendkívüli gyorsasággal hagyta maga mögött a recessziót, a következő időszakban lassulhat a tempó, elsősorban az amerikai és az euróövezet más gazdaságainak gyenge dinamikája miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik