Gazdaság

Völner: az új holdingban nagyobb szerepet kap a vasút

Elvárás, hogy a MÁV és a Volán társaságok összevonásával létrejövő nemzeti közösségi közlekedési holdingon belül érvényesüljön a vasút előnye - mondta Völner Pál.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára kedden utalt arra, hogy a nemzeti közlekedési holdig létrehozásáról megszületett a politikai elhatározás, ami a második gazdasági akciótervben szerepel.

Hozzátette: a szakma, az ágazat feladata lesz társadalmi egyeztetés során kialakítani azt a módozatot, ahogyan ezt a kérdést kezelni lehet. Újságírói kérdésre válaszolva Völner Pál elmondta, hogy a holding várhatóan jövő év vége körül alakul meg.

Az államtitkár elmondta: a busztársaságok “ráhordó” járatokkal biztosíthatják, hogy a vasút kihasználtsága meglegyen. A holding kapcsán a költségekben megtakarítást kell elérni.

Völner Pál beszélt arról is, hogy a vasúti közlekedés színvonalát, a szolgáltatást javítani, fejleszteni kell, és ehhez jelentős forrásokra van szükség. Az államtitkár elmondta, hogy 2015-ig 650 milliárd forint jut a vasúti pálya fejlesztésére, 2011 végéig 95 kilométer felújított vasúti pálya átadása várható.

Az államtitkár hozzátette: a MÁV az idén pályafenntartásra további 22 milliárd forint állami forrást kap, és állami garancia mellett 10 milliárd forint értékben kötvényt kibocsáthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik