Gazdaság

Kifizetik a Mórakert termelőit

Elkezdődött a Mórakert termelőinek kifizetése: az első magyar tész-gazdák felé fennálló egymilliárdos tartozásának 50 százalékát most, a többit részletekben rendezik.

Nógrádi Zoltán polgármester elmondta: a kifizetés egy hete kezdődött. A Mórakert, mint cég valószínűleg eltűnik, a szervezeti összeomlást nem tudta elkerülni. De mint márkanév megmarad, infrastruktúráját zöldség-gyümölcs nagykereskedő cégként a Dél-alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (Datész) bérli, a termelői együttműködéseket pedig több kisebb cégben megpróbálják újraszervezni.

Nógrádi Zoltán hozzátette: a Datész piaci alapon kapott hitelt az Magyar Fejlesztési Banktól tulajdonosán, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-n keresztül, a pontos összeget a polgármester a Délmagyarországnak nem árulta el.

A napilap felidézte: az első magyar tész, a Mórakert szövetkezet 2008 végére forráshiányos helyzetbe került, a gazdák, beszállítók felé többmilliárdos adósság halmozódott fel. Többen felszámolást kezdeményeztek ellene, büntetőfeljelentés érkezett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra. Még vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Több megoldási elképzelés körvonalazódott, mert a „Mórakert szimbóluma a tész-mozgalomnak, ezért a kormány kiemelten kezeli a bajba került szövetkezet problémáját” – nyilatkozta a lapnak korábban Czerván György vidékfejlesztési államtitkár. Elődje Gráf József földművelésügyi miniszter is többször hangsúlyozta, meg kell menteni az első magyar tészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik