Gazdaság

Továbbra is bizonytalan az építőipar jövője

Az eddigi tendenciák alapján jövő év elejétől már növekedési pályára kerülhetne az építőipar, ugyanakkor a megkötött szerződések állománya nem ad okot a bizakodásra.

Különösen aggasztó, hogy ez év augusztusában 35,4 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek az építőiparban, mint egy évvel korábban – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke a Világgazdaságnak.

Koji László elmondta, hogy az ÉVOSZ számításai szerint az év egészében a termelés 10 százalékkal lesz alacsonyabb szintű, mint tavaly. Ez az ágazat utolsó jó évéhez képest 40 százalékos elmaradást jelent, a lakásépítési szektor pedig 60 százalékos piacvesztést szenvedett el.

Koji László a közmegrendelések újraindulásában látja a kivezető utat. Ám, mint mondta – a tervezési időszakoktól függően – a nagy állami beruházásokról leghamarabb október végén, november elején lehet döntésre számítani, az önkormányzatok pedig jövő év február-–márciusában határozhatnak az elindítandó munkákról.

Az Új Széchenyi Terv épületfelújítási, otthonteremtési, energetikai programjaiban is lát fantáziát a szakma, de a döntések meghozatalától a tényleges kivitelezés elkezdéséig csaknem egy teljes év telik el, vagyis az építőipar egyhamar nem evickél ki a válságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik