Gazdaság

Hatmilliárdos beruházás Tiszaújvárosban

Hatmilliárd forintos beruházással csúcstechnológiát alkalmazó szélerőmű-generátort gyártó üzem épül Tiszaújvárosban.

A Tisza Elektrometál (Tem) Kft. magas teljesítménytartományban működő generátorokhoz állít elő nagy pontosságú acélköpenyeket. A beruházás hazai beszállítókkal együttműködve valósul meg, a projekthez csaknem másfél milliárd forint támogatást nyert a cég a gazdasági operatív program pályázatán.

A Tiszai Vegyi Kombinát ipartelepén a jövő év közepére felépülő 6 ezer négyzetméter alapterületű üzemben évente 2500 generátorház készülhet, megteremtve a komplett szélgenerátorok gyártásának lehetőségét is. A beruházásnak köszönhetően 200 új munkahely jön létre, a beszállítóknál a projekt ennél is több új munkahelyet generál.

Az üzem Európa legmodernebb, a precíziós generátorházakat sorozatban gyártani képes bázisa lesz, a tervek szerint a cég az unióban 8-9 százalék körüli piaci részesedést szerezhet, árbevételét évi 5-6 milliárd forintra tervezik.

A generátorházak gyártásához szükséges, főleg egyedi gyártású, részben sorozatban készülő precíziós megmunkáló berendezéseket a budapesti Excel-Csepel Szerszámgépgyártó Kft. gyártja, a csepeli üzem 4,4 milliárd forint értékben szállít precíziós megmunkáló eszközöket a Temnek.

A hatmilliárd forint értékű beruházás várhatóan 2011. július végén fejeződik be, a tulajdonosok hozzávetőlegesen 8 éves megtérülési idővel számolnak.

Az új üzem alapkőletételénél Bencsik Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára hangsúlyozta: az ország számára fontos a zöld gazdaság, a környezetvédelmi technológia fejlesztése, s nem utolsósorban új munkahelyek teremtése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik