Gazdaság

Ismét áramlott a pénz a befektetési alapokba

Szeptemberben több mint 15 milliárd forint friss tőke érkezett a befektetési alapokba, és a tőkebeáramlás több mint fele az intézményi befektetőknek volt köszönhető.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) hétfőn közölt, legfrissebb jelentése szerint az augusztusi pesszimista hangulat után a tőkepiacok szeptemberben ismét magukhoz tértek: meglódultak a nemzetközi részvénypiacok és a hazai kötvénypiac, jelentősen erősödött a forint is. Ráadásul ha kisebb mértékben is, de folytatódott az intézményi befektetők visszatérése az alapokhoz.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok szeptemberben összesen több mint 15 milliárd forintot vonzottak, és a vagyon a piaci teljesítmény hatására további 25,2 milliárd forinttal nőtt. Az év elején a befektetők kedvencének számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a hosszú kötvény, a garantált és a tiszta részvény alapokon kívül a többi alaptípusba érkezett friss pénz. A szeptemberi 1,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 438 hazai befektetési alapban összesen 3709 milliárd forintot kezeltek.

“Szeptemberben a befektetési alapok vagyonát növelték mind az augusztusi rövid turbulens időszak után helyrebillenő tőkepiacok hatására a hozamok, mind az augusztusihoz képest valamivel visszafogottabb intézményi és lakossági tőkebeáramlás. Míg az intézményi befektetők továbbra is a nyilvános és zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a likviditási és ingatlanalapokat preferálta.” – idézték Temmel Andrást, a BAMOSZ főtitkárát a közleményben.

Szeptemberben ismét erősödtek a nemzetközi részvénypiacok, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. Emellett jelentős intézményi átstrukturálások mellett a nyilvános részvényalapokba 5,5 milliárd forint friss befektetés is érkezett, a piaci teljesítmények pedig további 3,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így szeptemberben 2,5 százalékkal nőtt a vagyon. A 65 részvényalap vagyona a hónap végén 382 milliárd forintot tett ki.

A BAMOSZ szerint továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek szeptemberben 7,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 110 millió forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 409 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának mintegy 11 százaléka.

A pénzpiaci alapok vagyona szeptemberben kismértékben csökkent. Összesen valamivel több mint félmilliárd forint távozott az alapokból, és forintban 2,5 milliárd forint veszteség keletkezett a forinterősödés hatására, így a hónap végén a teljes vagyon 1404 milliárd forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik