Gazdaság

FT: “Egyre dühösebbek” az európai tőzsdei befektetők

"Egyre dühösebbek" az európai tőzsdei befektetők, miután a részvénypiacokon az idén megjelent új vállalati papírok több mint a fele immár a kibocsátási ár alatt forog - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdaság napilap idézi a Dealogic piaci adatszolgáltató felmérését, amely szerint az idén eddig végrehajtott, 100 millió dollárt meghaladó 31 európai elsődleges nyilvános tőzsdei kibocsátás közül 16-nak az árfolyama a kibocsátási ár alatt jár a múlt pénteki zárási adatok alapján.

A Financial Times szerint az intézményi befektetők kifogásai között szerepel, hogy a kibocsátásokat szervező befektetési bankok “túl szorosan pártolják” a kibocsátó vállalati ügyfeleket, eltúlzott részvényárazásokra késztetve őket.

A kirívó példák között szerepel az Ocado Group online kiskereskedelmi csoport, amelynek árfolyama a július végi kibocsátás utáni első hónapban 20 százalékot zuhant. A Promethean World nevű elektronikai cég részvénye a márciusi tőzsdei bevezetés óta 36 százalékot vesztett.

A londoni üzleti napilapnak nyilatkozó befektetési alapkezelők egyike szerint a befektetők “torkig vannak azzal, hogy hülyének nézik őket … a vállalatok túlságosan kapzsik, vagy egyszerűen félreértésben vannak kibocsátásuk megfelelő árazását illetően”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik