Gazdaság

Mégsem indult újra a termelés a timföldgyárban

Az ígéretekkel ellentétben mégsem indult újra a termelés péntek déltől az ajkai timföldgyárat üzemeltető Mal Zrt.-nél.

Bár minden olyan hatósági engedélyt beszereztek, amely a termelés újraindításához szükséges, egyelőre nem tudni, hogy mikor folytatódhat a termelés a gyárban – mondta a Független Hírügynökségnek Petróczi Tímea, a cég felügyeletére kinevezett katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője.

A Mal Zrt. vezetősége és a céget felügyelők most is egyeztetnek ezzel kapcsolatban, a felügyelők ugyanis hiánypótlásra szólították fel a cég képviselőit. Petróczi Tímea elmondta: a Mal Zrt.-nek még át kell adnia néhány olyan dokumentumot, amely az újraindításhoz elengedhetetlen. Ez azonban egyelőre nem történt meg, így azt sem tudni, hogy mikor indulhat el újra a termelés a gyárban.

A timföldgyárban egyébként 1100 ember dolgozik, a munkások egy része az utóbbi napokban a vörösiszappal elárasztott területeken segített, másik részük pedig az újraindítás előkészítésében vett részt.

Bakondi György korábban azt mondta, a katasztrófát okozó vörösiszap-tározó üzemeltetőjének, azaz a Mal Zrt.-nek már minden telephelyét a rendőrség őrzi, és az informatikai rendszert is felügyelik a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik