Belföld

Célkeresztben a MAL-vezérek magánvagyona

A károsultak ügyvédje zár alá helyezné a cég vezetőinek vagyonát.

Magyar György, a vörösiszappal sújtott települések károsultjainak jogi képviselője az [origo]-nak elmondta, bízik benne, hogy peren kívül meg tudnak egyezni, és a cég vagyonából sikerül egy olyan káralapot létrehozni, amiből minden károsultat kárpótolni tudnak. Hozzátette, megtették a lépéseket a peres eljárásban történő rendezéshez is: bűnvádi eljárást kezdeményeztek, amelyben kérték, hogy helyezzék zár alá a MAL Zrt. vezetőinek vagyonát. Szerinte ha nem sikerülne peren kívül megegyezni és kárpótolni a sértetteket, az hatalmas presztízsveszteség lenne az államnak.

Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője korábban az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a tulajdonosok magánvagyonának zárolása jogi nonszensz lenne. Szerinte a katasztrófa okait meg kell keresni, de bonyolultabb a helyzet annál, “minthogy az első percben valakire rámutatunk, és gyakorlatilag karóba húzzuk”.

Korábban írtunk róla, hogy Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda jogásza az Inforádiónak azt mondta, ha a cég vezetőinek voltak olyan intézkedései, amelyekről tudták, vagy tudniuk kellett volna, hogy azok környezeti kárhoz vezetnek, akkor a cégen túl ők is saját vagyonukkal korlátlanul és egyetemlegesen felelnek. Nádasdy Zoltán, a Noerr ügyvédi iroda vezetője úgy vélekedett, ha a cégnek nincs elegendő forrása, mögöttes felelősségként akár a vállalat tulajdonosai és vezetői is felelhetnek a károkért: a jogszabály szerint akkor, ha a vezetőknek tudniuk kellett, vagy tudniuk kellett volna az elvárható gondosság mellett, hogy a tevékenység ilyen eredményhez vezet.

A Népszabadság értesülései szerint több mint húsz terhelő vallomást jegyzőkönyveztek a nyomozók Bakonyi Zoltán vezérigazgató ellen, aki azonban ártatlannak vallja magát.

A magánvagyonok zárolásáról döntés még nem született, arról az ügyészség dönt.

AJÁNLOTT LINK:

A kolontáriak ügyvédje célba vette a Mal-milliárdosok vagyonát ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik