Gazdaság

Válságadók: egyeztetés nélkül léptek a multik lábára

A lakosság is megérezheti az ágazati adókat.

Mint beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette, a telekommunikációs cégektől évi 61 milliárd, az energiaszektor cégeitől évi 70 milliárd, a kereskedelmi vállalatoktól évi 30 milliárd forint többletbevételt szednek be már ebben az évben és az elkövetkező két esztendőben is.

A távközlési szektorban már korábban is lábra kaptak a hírek, hogy különadóra készülhet a kormány, de az Index információi szerint előzetes egyeztetés egyik piaci szereplővel sem folyt. Ágazati szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a befektetéseikre komoly hatással lesz a kivetett válságadó, nagyobb az esélye, hogy a részvényárfolyam és az osztalékok sínylik meg a válságcsomagot. A Napi Gazdaság szerint egy 20-30 milliárd forintos extra adó kifizetésével, a megszokott eredménytermelő képesség mellett még éppen hogy nem kerülne veszélybe az osztalékfizetés a Magyar Telekomnál.

A Telekom részvényei mindenesetre a bejelentést követően esésnek indultak. Az Index azt írja, a német kormánynak is lehet egy-két szava a válságadóról, hiszen a távközlés mellett az energiaszektorban is német nagyvállalatokat érint a sarc.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. közleményében azt kifogásolja, hogy ilyen rövid határidővel és mindenféle egyeztetés nélkül vezetnék be az extraadót. Szerintük a munkahelyteremtést és a beruházásokat adóztatná meg a hipermarketekre kivetett adó. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, semmilyen információjuk nincs az új adóhoz kapcsolódó részletekről, semmiféle egyeztetés nem folyt.

A különadó bevezetéséről már az energiaszektorban is pletykáltak: Kutas István az E.ON munkatársa az Indexnek azt mondta, már hetek óta lehetett hallani arról, hogy bevezethetik az adót, de egyelőre túl sok a kérdőjel.

A portfolio.hu szerint vélhetően az intézkedések egy része közvetetten el fog jutni a fogyasztókhoz. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője a bejelentett adóintézkedéseket az MTI-nek úgy kommentálta, az ágazati adókat végül a lakosság fizeti majd meg. Hozzátette: lehet, hogy az szja-csökkentés egy része ezen az ágon kerül majd vissza az államkasszába.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint az extraadót vélhetően átterheli a fogyasztókra az energia és távközlési szektor, a kereskedelemben van verseny, de oligopolisztikus a piac – írja a Világgazdaság Online. A szakértő szerint a kereskedelmi láncoktól akár kivonulásra is lehet számítani, illetve arra, hogy átterhelik a fogyasztókra a különadót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik