Belföld

MSZP: a Fidesz átveri a nyugdíjasokat

Szerintük 0,6 helyett 0,9 százalékos nyugdíjkorrekciós emelés járna.

Török Zsolt, a párt szóvivője hangsúlyozta: ha 4,7 százalékkal számolják az idei inflációt, és ehhez még hozzáadódik 0,3 százalék a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján, akkor az idősekre vonatkozó inflációs szám 5 százalék, az idei nyugdíjakat azonban a 4,1 százalékos előre jelzett pénzromlás alapján kalkulálták.

Úgy fogalmazott: a Fidesz súlyos ezer forintokat húz ki a nyugdíjasok zsebéből ezzel a döntésével. Szerinte a korrekciós nyugdíjemelés akár az általuk kiszámítottnál is nagyobb lehetne, hiszen hogyha az előző év azonos időszakát nézik, akkor ahhoz képest 5,2 százalékos az infláció. Ráadásul – tette hozzá – a Fidesz az önkormányzati választások kampányában 1,1 százalékos emelést ígért. Mint mondta, a nyugdíjemelés mértéke minimum arcátlanság annak függvényében, hogy a tervezett adórendszer a milliomosoknak kedvez, és várhatóan a miniszterek adóterheit is csökkentik.

A szóvivő kifogásolta, hogy a kabinet úgy tesz, mintha a saját érdeme lenne a nyugdíjemelés, pedig az törvényi kötelezettség. Török Zsolt kiemelte: az MSZP választ vár arra, hogy a kormány folytatja-e a nyugdíjkorrekciós programot, amelynek keretében a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkező csoportoknak az átlagosnál magasabb emelést kellene adni.

Kitért arra, a szocialista párt ezzel összefüggésben a parlamentben is kérdéseket tesz majd fel az illetékeseknek, és a költségvetési vitában is figyel arra, hogy képviselje a nyugdíjasok érdekeit. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogyan fordulhatott elő, hogy a kormány és az MSZP nyugdíjkorrekcióra vonatkozó számításai ennyire különböznek egymástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik