Gazdaság

Az MNB-nek “nem kell aggódnia” az infláció miatt

Az MNB-nek "nem kell aggódnia" az infláció miatt, és jóllehet kamatcsökkentésről egyelőre nem lehet szó, de jelenleg kamatemelés sem szükséges - mondták londoni elemzők.

Az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban 3,8 százalékra emelkedett az augusztusban mért 3,7 százalékról. Az MTI által előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és elemző házak prognózisainak átlaga 3,85 százalék volt.

A keddi adatismertetés után Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni befektetési tanácsadó csoport vezető felzárkózó piaci közgazdásza elmondta: a magyar gazdaság növekedése továbbra is “meglehetősen lanyha”, a munkaerőpiacon sincs jele érdemi fordulatnak, így a béroldali inflációs nyomás sem erősödik.

Shearing szerint mindez várhatóan a következő 12-18 hónapban is így marad, ezért a jegybanknak az infláció miatt “nem kell aggódnia”, és jóllehet a kamatcsökkentés jelenleg “valószínűleg nincs napirenden”, de ugyanígy kamatemelés sem várható. Az elemző a belátható előrejelzési távlatban nem várja az MNB-alapkamat módosulását.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek keddi kommentárja szerint sem várható az idén MNB-kamatemelés. A cég szakértői szerint ugyanakkor a kamatcsökkentés előtt is “magasak az akadályok”. Enyhítést a JP Morgan elemzői 265 forint körüli tartós euróárfolyam esetén tudnak elképzelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik