Gazdaság

Kaszinókapitalizmus lett a piacgazdaságból

Lóránt Károly közgazdász szerint jogosan segíti a magyar kormány a devizahiteleseket.

Jogosan segíti a magyar kormány a devizahiteleseket, mert a bankok lényegében becsapták őket. Rájuk hárították egy kamatkülönbségre épülő spekuláció kockázatát – mondta a Magyar Hírlapnak Lóránt Károly közgazdász. A szakember szerint nem csak Magyarországra jellemző a devizahitel, elburjánzásáért a fő felelősök, akik az európai szociális piacgazdaságot kaszinókapitalizmussá tették.

Mint mondta: hazánkban 2002-ben indult, 2004-ben gyorsult fel és 2009-ig tartott a devizahitelezés felfutása. Mindezért felelős az adott időszak miniszterelnöke, pénzügy- és gazdasági minisztere, a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet elnöke. A közgazdász beszélt arról is, hogy semmilyen pozitív gazdaságpolitikai fordulat nem vihető végbe egy-két év alatt.

A ténylegesen felzárkózó országok példája azt mutatja, hogy a sikerhez politikai stabilitás, a kormányzópárt változatlansága kell. Ha ez megvan, és működik az ország adottságainak megfelelő gazdaságpolitika, akkor a pozitív hatásokat egy évtized múlva érzékelheti a lakosság szélesebb rétege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik