Gazdaság

Sztárséfek a Figyelő TOP 200 Gálán

A Waldorf igazi különlegességgel készül a Figyelő TOP 200 Gálára: debütál a Sztár Chef koncepció. Magyarország legelismertebb séfjei készítik el és kínálják remekműveiket a vendégeknek: Mautner Zsófia, Segal Viktor, Cseh János és Mihályi László ételkompozícióit kóstolhatják a résztvevők, az esthez méltó színvonalon.

Nem a televízióból ismert celeb szakácsok, hanem a szakma által elismert, nagytudású magyar séfek biztosítják a legmagasabb színvonalat a TOP 200 Gálán. Mautner Zsófia, Segal Viktor, Cseh János és Mihályi László más-más gasztronómiai irányvonalat képvisel, így négyen még soha nem dolgoztak együtt. A TOP 200 Gála menüsorát azonban közösen állították össze, az így összehangolt menü tökéletes ízharmóniát tálal a gála résztvevői számára.

Idén is állófogadás formájában kerül sor a vacsorára a gálán, lehetőséget biztosítva ezzel a kapcsolatteremtésre és kötetlen társalgásra. A finger-food vacsoramenü mellett különleges látványpultokkal is készülnek a séfek:

Segal Viktor látványpultjában különböző országok, régiók legjobb olívaolajait és balzsameceteit lehet megkóstolni, és különleges tengeri sókat is ízlelhetnek a vendégek, pl.: Maldon (a Michelin csillagos éttermek kedvence), hawaii fekete és vörös só, francia fleur de sel. Mindezt friss, helyszínen sült kenyérfélékkel (focaccia, giabatta, magyar házi kenyerek) és különleges olasz sajtokkal (különböző évjáratú Peccorino sajtok, taleggio stb.) kiegészítve kóstolhatják a vendégek.

Mautner Zsófia pultjánál a Chili & Vanília szellemében a világatlaszt járhatjuk be a gasztroblogerrel, nemzetközi, főként keleti különlegességekkel, spanyol tapasokkal – igazi multikulturális csemegét kínálva a vendégeknek.

Cseh János látványasztalánál az általa képviselt „Modern Magyar Konyha” irányzatába tekinthetünk be, ahol klasszikus fogásokkal, alapanyagokkal találkozhatunk teljesen új megközelítésből. A kacsa- és libamájat többféle textúrában, ízesítéssel, különleges párosításokban kóstolhatják a vendégek különböző chutney-kal, akárcsak a Cannes-i Filmfesztivál vendégei.

Néhány szó a séfekről

Mautner Zsófia – A keleti- és mediterrán ízek specialistája

Mautner Zsófia Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroblogjának, a Chili & Vaníliának a szerzője. 5 évig dolgozott brüsszeli diplomataként, közben pedig szorgalmasan írta itthon egyre sikeresebb internetes naplóját szenvedélyéről, a főzésről. Itt saját konyhai kalandjairól és kísérleteiről, kedvenc receptjeiről, külföldi éttermi élményeiről számol be élvezetes stílusban, rengeteg színes fotóval. Blogját már több mint egymillió látogató olvasta és olvassa, népszerűsége egyre nő. Jelenleg a diningguide.hu internetes étteremkalauz főszerkesztője, valamint számos magazin gasztronómiai rovatának szerzője. Nemrég jelent meg szakácskönyvre, melyet szintén Chili & Vanília névre keresztelt.

Segal Viktor – A fúziós konyha hőse

A mai magyar csúcsgasztronómia egyik legismertebb alakja, a fúziós konyha itthoni nagykövete. Az étkezést izgalmas felfedező utazássá varázsoló francia konyhaművészet szellemiségének elkötelezettje, amelyet multinacionális szállodaláncok közel-keleti és európai, öt- és hatcsillagos hoteljeinek konyháiban sajátított el. Luxuséttermek chefjeként a nemzetközi sport- és zenészvilág szupersztárjai, volt amerikai elnökök, világhírű vendégek kóstolták alkotásait. Pierre Orsi mesterszakács lyoni két Michelin-csillagos éttermében szerzett tapasztalatokat a világforradalmat élő gasztronómia csúcsáról; 30 éves korára egy 300 fős, inkognitóban zajló chefverseny győztese lett.

Cseh János – A Modern Magyar Konyha Don Quijotéja

1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát, majd a Gundel étterem séfje lett, jelenleg tanácsadó és a magyar konyha él-reformere. Már fiatalon főzött és tanult Nizzában, az Egyesült Államokban, Ománban (olasz étterem) Párizsban, Cannes-ban, volt köztük Michelin csillagos étterem is. 1989 és 1992 között egy 35 férőhelyes luxus étterem konyhafőnöke. A Paradiso étterem a Gault Millau katalógusban a legtöbb pontot kapott magyar étterem volt abban az időben.

Mihályi László mestercukrász – A Dolce vita nagykövete

Mihályi László a szakma alapjait Vácott sajátította el, a cukrásziskolát követően az akkori Fórum Hotel Bécsi cukrászdájában (a mai Intercontinentalban) kezdte el pályafutását 1987-ben. Tíz évig dolgozott itt, közben a mestervizsgát is letette, így cukrászmesterré vált. Mihályi László a kilencvenes években folyami és óceánjáró hajókon, illetve szárazföldön számos országban megfordult, többek között Libanonban, Norvégiában, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Marokkóban. Mindenütt rengeteg féle gasztronómiai hatás érte. Dolgozott a Four Seasons Gresham Budapest Hotelben, majd később vezető főcukrászként a Sofitelben. A Váci Desszert Szalon 2008-as megnyitásával régi vágya teljesült, hogy legyen egy saját, pici üzlete, ahol megvalósíthatja cukrászálmait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik