Gazdaság

Inkább törlesztünk, mintsem új hitelt veszünk fel

Az előző hónaphoz hasonlóan a háztartások forintban nettó hitelfelvevők devizában nettó törlesztők voltak - jelentette a hitelintézetek összevont mérlege alapján a jegybank.

A nettó 29.1 milliárd forint hitelfelvétellel szemben 40,6 milliárddal több devizahitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. A háztartások tavaly március óta minden hónapban több devizahitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt felvettek, és a forintadóssággal együtt ebben az évben még minden hónapban nettó törlesztők voltak.

Az átértékelődések és hitelköltségek miatt azonban a lakossági hitelállomány 902 milliárd forinttal nőtt az első nyolc hónapban, miközben a múlt év azonos időszakában csak 102 milliárddal emelkedett a háztartások hiteladóssága. A lakossági betétállomány nyolc hónap alatt 350 milliárd forinttal csökkent szemben az egy ével korábbi 200 milliárdnyi növekedéssel.

Miközben nettó 11,5 milliárd forint nettó hiteltörlesztő volt a lakosság betéteiből ennek több mint háromszorosát, 38,6 milliárd forintot vont ki. A betétkivonás 33,8 milliárddal apasztotta forint és 4,8 milliárddal a lakossági devizabetéteket. A lakossági devizabetét-kivonás február óta megszakítás nélkül tart, és ebben évben június kivételével minden egyes hónapban forint betét kivonással párosult.

A vállalatok hasonlóképpen 33,7 milliárd nettó forinthitel felvétellel szemben 8,2 milliárd forint nettó devizahitel törlesztést teljesítettek augusztusban.

A vállaltok a nettó hitelfelvétel majdnem ötszörösét, 122,5 milliárd forintot helyeztek el augusztusban új betétekben, nagyjából 2/3-át forintban a többit devizában. A vállalati betétállomány 358 milliárddal nőtt ebben az évben, miközben a hitelállomány nyolchavi növekménye alig 189 milliárd forint volt. A gazdaság élénkülése szempontjából jelzés értékű, hogy a nempénzügyi vállalati szektor még mindig nettó betételhelyező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.