Gazdaság

Matolcsy-féle elvonón az ITDH

A minisztérium megfojtja az ITD Hungaryt? Az állam milliárdos összeggel tartozik a cégnek a közhasznúsági szerződés alapján.

Május óta nem utalja az alapvető működéshez szükséges pénzt a szakmai felügyelete alá tartozó Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökségnek (IDTH) a szaktárca – írja a Magyar Nemzet.

A pénzszűke miatt az intézmény programjai megakadtak. A havi fizetéseket csak kölcsönből tudják átutalni a munkatársaknak. A több száz millió forintos hitelt a talpon maradáshoz vették fel a Magyar Fejlesztési Banktól, a pénz azonban csak a hónap végéig tart ki, utána nem tudni, miből működik majd az ügynökség.

Márton Péter, az ITDH vezérigazgató-helyettese a Magyar Nemzetnek azt mondta, a napi pénzügyi problémák hosszú távon károkat okozhatnak a hazai vállalkozások külpiaci jelenlétének megerősítésében és a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésében, elakadnak a külföldi befektetők idecsalogatására szolgáló programok.

Tegna a hírTV számolt be elsőként arról, hogy a likviditási gondok miatt nincs pénz arra a kínai programra, amely a közeljövőben népszerűsítette volna a magyar vállalkozásokat a világ legnépesebb országában.

Az ITD Hungary vezérigazgató-helyettese a Hír Televíziónak azt mondta, az állam milliárdos összeggel tartozik a cégnek a közhasznúsági szerződés alapján. Márton Péter közölte: hivatalos választ nem kaptak arról, hogy miért nem utal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A vezérigazgató-helyettes a Hír Televízió kérdésére, mely szerint a pénz visszatartása „betartás-e” a minisztérium részéről, amiért kikerült irányításuk alól a cég, azt válaszolta, ő ezt nem mondhatja, de kétségtelenül sok embernek az az érzése, hogy erre utalnak a jelek.

Cséfalvay Zoltán államtitkár „furcsa feladatmegosztásnak nevezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai felügyelő, de a tulajdonosi jogok a fejlesztési tárcához tartoznak. Azt azonban ő is elismerte, hogy a közhasznúsági szerződés a nemzetgazdasági tárcát kötelezi.

Ajánlott link:

A minisztérium megfojtja az ITD Hungaryt? (hírTV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik