Gazdaság

Íme a kormány adótervei!

A kormány a személyi jövedelemadó-rendszer szabályait három évre már most törvénybe iktatja, és jelentős könnyítést kapnak a gyermeket nevelők - értesült az index.hu internetes hírportál.

Jövőre 16 százalékos, egykulcsos szja lesz, azt viszont nem a bruttó bérből fogják levonni, hanem megmarad a mai “félszuperbruttó” adóalap. Az index.hu úgy értesült, hogy 2012-ben a bruttó bért csak 1,135-tel kellene majd megszorozni, vagyis a munkaadót terhelő járulékmérték felével kellene csak korrigálni a bruttó bért, majd 2013-tól teljesen visszatérünk a bruttó bérre, mint adóalapra.

Az adóalap átalakítására vonatkozó ütemezés azt eredményezi, hogy az effektív adókulcs a mostani 21,6 százalékról jövőre 20,3-ra, 2012-re 18,2 százalékra csökkenne, és 2013-ra megegyező lenne a névleges, 16 százalékos adókulccsal.

Karakteres változás lesz az is – írja az index.hu, hogy már az egygyerekes szülők is élhetnek a családi adókedvezménnyel. Most csak az kaphat havonta gyerekenként négyezer forint adókedvezményt, akinek legalább három gyereke van és csak az egyik szülő veheti igénybe.

Jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, méghozzá gyerekenként havi nyolc-tízezer forint körüli összeget – olvasható az index.hu-n. A három-, vagy többgyerekesek gyerekenként havi 15-20 ezer forinttal mérsékelhetik az adójukat.

Az adórendszer átalakítása csökkenti a költségvetési bevételeket, ezért egyensúlyjavító lépésekre is szükség van. Az egyik ilyen, hogy az adójóváírásra jogosultak körét szűkítik – közli az index.hu, amely úgy értesült, hogy öt százalék körüli minimálbér-növelés jöhet.

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót, továbbá extra sarcot kap a távközlési szektor is.

Ajánlott cikk:

Hároméves adócsomag, nagy gyerekkedvezménnyel (index.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik