Gazdaság

Nem győzik a biztosítók a természeti katasztrófákat

A hétfői vörösiszap-katasztrófa biztosítói kezelése vezető témává lépett elő kedden a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által szervezett budapesti konferencián.

Kisbenedek Péter MABISZ-elnöknek a természeti katasztrófák idei gyakorisága szolgált alapul arra a felvetésre, hogy az állam és a biztosítók működjenek együtt abban, hogy sokkal több ember vállaljon öngondoskodást, mert csak adókból az ilyen károkat nem lehet kezelni.

A MABISZ elnöke megerősítette, hogy amint az iszapömlésben károsult települések megközelíthetők lesznek, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést.

A konferencián felszólalt Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke is, aki szerint Magyarországon nem az adóterhelés kiugróan magas, hanem az újraelosztás aránya, amely meghaladja az 50 százalékot.

Véleménye szerint nem radikális adócsökkentés szükséges, annál inkább indokolt lenne az átstrukturálás, hiszen Magyarországon a vagyon és a tőke adóztatása alacsony, a munkáé viszont magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik