Gazdaság

Egyelőre megússzák a különadót az energiaipari cégek

A törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója - értesült az energiainfo.hu energetikai internetes hírportál.

Az elmúlt hetekben ugyan több fideszes politikus is beszélt arról, hogy a bankadó mintájára az energiaipari és a távközlési társaságokra is plusz adót vetnének ki már 2011-ben, de egyelőre csak politikusi felvetésekről van szó arra az esetre, ha a költségvetés egyensúlyának biztosításhoz a büdzsének többletforrásokra lenne szüksége – írják a portálon.

Az energiainfo.hu emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször utalt rá: „nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövőre, és tartani is kell, de nem lehet szó az embereket sújtó megszorításokról”.

Az energianfo.hu szerint a törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari különadó. Úgy tudják azonban, hogy amennyiben mégis bevezetnék ezt a speciális ágazati közterhet, úgy azoknak a cégeknek, amelyek a megújuló források fejlesztésébe és ezzel zöld munkahelyek létrehozásába fektetnek be, részben, vagy egészben mentességet kapnának a megfizetése alól.

Azt nem tudni egyelőre, hogy milyen mértékű többletbevételre lehet szükség, de ez esetben – “kétség sem fér hozzá”, hogy az energiaipar lesz az egyik elsőszámú célpont – állítják az energiainfo.hu által megkérdezett elemzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik