Gazdaság

Még mindig a külföldiek tartják el a szállodákat

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első nyolc hónapjában lényegében változatlan volt az előző évhez viszonyítva.

A szálláshelyek árbevétele folyó áron alig emelkedett január-augusztusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH adatai szerint a forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a nyolc hónapban élénkült az elmúlt év azonos időszakához képest.

A belső kereslet azonban továbbra is hanyatlik, így a belföldi vendégforgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent: a vendégek száma 2, az éjszakák száma 1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2010. január-augusztusban 2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké stagnált az előző év azonos időszakához képest. A növekedés is csak a 2006. évi teljesítmények közelébe hozta az ágazatot.

Egyedül augusztusban az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal több, összesen 462 ezer külföldi vendég, 0,3 százalékkal több, 1,39 millió vendég éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legjelentősebb küldő országok közül Németországból, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, az Ausztriából Magyarországra látogatóké stagnált, az Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezettek esetében pedig nőtt.

Az első nyolc hónapban 2 millió 770 ezer belföldi vendég 7 millió 97 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2, az éjszakáké pedig 1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten.

Az első nyolc hónapban a szálláshelyek összes bevétele – stagnáló vendégforgalom mellett – 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-augusztusban összesen 156 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 86 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik