Gazdaság

Elkészült a lakáshitelesek megsegítését célzó törvénycsomag

A Fidesz tárgyalócsoportja megállapodott a Bankszövetség és hitelfelvevők képviselőivel.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatóján elhangzott, a törvénycsomagot hétfőn nyújtják be az Országgyűlés elé, amely várhatóan egy újabb héttel később dönthet a vonatkozó törvények módosításáról.

A javaslat egyebek mellett kötelezővé teszi a bankoknak a középárfolyam alkalmazását, megtiltja az egyoldalú szerződésmódosítást, és lehetővé teszi a legalább egyszeri ingyenes előtörlesztést, valamint a futamidő meghosszabbítását. A törvénycsomag valamennyi eleme már idén életbe lép.

A törvénycsomag tervezete szerint a bankok csak kormányrendelet által meghatározott mértékben emelhetnek kamatot. A 90 napon túli tartozás miatt felszámolt hitelszerződések után csak ügyleti kamatot számíthatnak majd fel a hitelezők, késedelmi pótlékot azonban nem. A módosítások a már megkötött hitelszerződésekre ugyanúgy vonatkoznak majd, mint a jövőben létrejövő megállapodásokra – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A csomag korábban bejelentett nyolc pontból egyet, az úgynevezett tisztalappal indulás jogát nem tartalmazza – mondta Rogán Antal. Hozzátette: ehhez a pénzintézeti törvény átfogó módosítására lett volna szükség, ezt képviselői önálló indítványban most nem tudták megoldani. (A tiszta lappal indulás joga szerint az adóssal szembeni követelés nem haladhatta volna meg a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének száz százalékát.)

A Fidesz tárgyalócsoportja a jövő héten egyeztet a közjegyzői kamarával, annak érdekében, hogy átalánydíjas legyen a közjegyzői jegyzés. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szerződéskötéskor kifizetett közjegyzői díj magában foglalná azok néhány alkalommal történő módosítását is, ennek részleteiről azonban csak a megállapodás után kívánnak beszélni a tárgyalócsoport tagjai.

AJÁNLOTT LINK:

Elkészült Rogánék adósmentő csomagja (Index)

Devizahiteles mentőcsomag: elbukott egy javaslat (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik