Gazdaság

Italgyáros a leggazdagabb kínai

Mintegy 2,4 billió forintnyi (12 milliárd dolláros) vagyonával a Wahaha italgyár alapítója, Cung Csing-hou a legtehetősebb kínai, aki a tavalyi 12. helyről került a gazdagok idei rangsorának elejére.

A Forbes magazinhoz hasonló profilú, Hurun Report című kínai havilap 2010-es rangsora szerint Kínában él a világ legtöbb – 875 ezer – dollármilliomosa.

A legfrissebb lista egy nappal azután látott napvilágot, hogy Warren Buffett befektető és Bill Gates, a Microsoft alapítója egy zártkörű vacsorán látta vendégül Pekingben a leggazdagabb kínaiakat.

Buffett és Gates júniusban kezdte azt a nagyszabású kampányát, amellyel az amerikai milliárdosokat szeretnék rávenni arra, hogy életük során – vagy életük végén – legalább a vagyonuk felét ajánlják fel jótékony célokra. A The Giving Pledge elnevezésű kezdeményezésnek már mintegy 40 tagja van.

“Jelenleg Kínában a 875 ezer dollármilliomos mellett 189 dollármilliárdosról tudunk, de egész biztos, hogy a leggazdagabbak feléről még most sincs információnk” – mondta Rupert Hoogewerf, a sanghaji Hurun magazin szülőatyja, hozzátéve, hogy ennek alapján 400-500-ra becsülik a kínai dollármilliárdosok számát. A legalább egymilliárd jüan (110 millió euró) vagyonnal rendelkező kínaiak száma egy év alatt háromszázzal 1363-ra emelkedett.

Az italgyáros Cung Csing-hou, aki feleségével és lányával 60 százalékban birtokolja a Wahaha céget, 30 ezer embert foglalkoztat, és csak az idén 1,5 milliárd dollár nyereségre számíthat. A második leggazdagabb kínai Li Li gyógyszergyáros, a Hepalink tulajdonosa, akinek vagyonát 6 milliárd dollárra becsülik. A leggazdagabb kínai nő Csang Jin, aki papírhulladék-üzletekből felhalmozott 5,6 milliárd dolláros vagyonával a harmadik a kínai krőzusok listáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik