Gazdaság

Becsapott magyar hitelrabszolgák

Évek óta többet fizettetnek az adósokkal a bankok, mint amennyi indokolt lenne.

Hungaricum a hitelesek becsapása – írja a Magyar Nemzet, amely szerint túl magasra emelték a hitelkamatokat a Magyarországon működő pénzintézetek. Ezt nem az újság állapítja meg, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársainak tanulmánya. Az elemzésből kiderül, hogy a bankok csak hazánkban tehetik meg, hogy tetszésük szerint játsszanak a kamatokkal, ezért magasabbak nálunk a törlesztőrészletek az átlagnál.

Nagyobb terhet raktak a hazai pénzintézetek az adósokra 2008 októbere után, mint azt a költségeik emelkedése indokolta volna. Az MNB-elemzés szerint a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek átlagos hiteldíja 2008 szeptembere óta 7,1-ről tavaly júniusra 8,2 százalékra nőtt, s azóta lényegében nem is csökkent. A svájci frank referenciakamata ez idő alatt 2,8-2,9 százalékos értékről tartósan 0,2 százalék alá esett. Vagyis a kettő közötti különbség 3,6-3,8 százalékkal nőtt.

A drágulás okaként a hitelintézetek többnyire az emelkedő költségeket és a rossz hiteleket nevezik meg. Ugyanakkor az MNB munkatársai szerint sem a sokasodó fizetésképtelen ügyfelek, sem az országkockázat romlása, sem a források változása nem indokol ekkora kamatemelést.

Mint ismert, a Fidesz nyolcpontos javaslatcsomagja megtiltaná az ügyfelek számára hátrányos, egyoldalú szerződésmódosításokat és kamatemeléseket, előírná a középárfolyamot és az ingyenes előtörlesztést. Az adós kérelmére öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az ügyféltől az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok, s fizetésképtelenségnél nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat.

Az MNB elemzése új megvilágításba helyezheti, hogy Erdei Tamás akkor elfogadhatatlannak nevezte a csomagot, Nyers Rezső, a bankszövetség főtitkára pedig úgy fogalmazott, hogy a válság magyarországi elhúzódását, a bankadót és a fideszes képviselők nyolc pontját együttesen a hazai bankrendszer már nem tudná sérülés nélkül elviselni.

Közben a Világgazdaság arról ír, hogy tegnap folytatódtak a tárgyalások a Magyar Bankszövetség és a Fidesz-frakció között a Kósa-Rogán-féle nyolcpontos adósmentő csomagról. A korábbi egyeztetéseken megállapodtak néhány alapelvről.

Ezek szerint, aki hitelt vett fel, annak vissza kell fizetnie azt, a megoldási javaslatok nem veszélyeztethetik a hitelezést, a jelzálog-hitelezést, és nem lehet a kockázatokat egyoldalúan az egyik félre hárítani.

A tegnapi tárgyaláson elsősorban technikai részletekről egyeztettek az érintettek. A lapnak nyilatkozó források szerint az egyeztetési folyamat szerencsés esetben a jövő hét végén fejeződhet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik