Gazdaság

Szerdán erősödött a forint

Szerdán erősödött a forint, de délután már korrigálta nyereségének egy részét: délután fél ötkor az eurót 276,91 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

Szerdára virradóra a jegyzés 276,70 forint környékén mozgott a nemzetközi kereskedelemben, majd délelőtt egészen 275,50 forintos eurójegyzésig is erősödött a forint, négy hónapja nem látott erős szintre.

A dollárt 203,65 forinton jegyezték 1,3605 dolláros euróárfolyam mellett. A svájci frank jegyzése 208,84 forint a kedd délutáni 210,59 forinttal szemben. Az euró jegyzése svájci frankban 1,3266 a kedd délutáni 1,3198 után. Száz japán jen jegyzése 243,22 forint a keddi 245,35 forint után.

Szerdán délelőtt javított nemzetközi befektető hangulaton a váratlanul magas növekedést mutató szeptemberi euróövezeti üzleti hangulatindex, az euró ennek köszönhetően öthavi csúcsra erősödött a mennyiségi monetáris enyhítés kilátása által változatlanul megterhelt dollárral szemben, és a forint is ezzel párhuzamosan erősödhetett négy hónapja nem látott szintre.

Napközben azonban folyamatosan romlott a hangulat, a piacokon tartózkodó magatartás lett úrrá a megszorítások elleni tüntetések európai terjedése láttán. A nyereséggel nyitó európai tőzsdeindexek délutánra veszteséges tartományba csúsztak, és az amerikai tőzsdék is negatív értékekkel nyitottak.

Az euróövezeti problémákkal beárnyékolt kilátások elegendő okot szolgáltattak a piacoknak az elmúlt hetekben elért árfolyamnyereségek lefölözésére. A devizapiacokon a dollár általános gyengülése, illetve az arany által ezzel párhuzamosan beállított új árfolyamcsúcstól eltekintve nem volt tapasztalható különösebb árfolyammozgás.

A forint kilátásait az alapvetően javuló nemzetközi környezetben pozitívan ítélik meg a kereskedők, hozzátéve, hogy akár gyengülhet is, ha az euró nem erősödik tovább a dollárral szemben. A forint erősödésével szemben a 276,50-es eurójegyzés támaszt erőteljes technikai ellenállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik