Gazdaság

Rugalmas foglalkoztatással a munkanélküliség ellen?

Csökkentheti a munkanélküliséget a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedése, amely az illegális munkavégzés háttérbe szorításához is hozzájárul.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) közös rendezvényén azt vitatták meg, hogy hogyan lehet átültetni a nemzeti jogrendekbe a munkaerő-kölcsönzésről szóló európai uniós irányelvet.

Zsoldisné Csaposs Noémi, az SZTMSZ elnöke hangsúlyozta: a magyarországi alacsony foglalkoztatási rátát hatékonyan javíthatná az atipikus foglalkoztatási formák – így a munkaerő-kölcsönzés, az alkalmi és részmunkaidős foglalkoztatás, valamint a távmunka és a munkakör-megosztás – elterjedése.

Kifejtette: a munkaerő-kölcsönzés jogszabályi hátterére vonatkozó uniós irányelvet 2011. december 5-ig kell átültetniük saját jogrendjükbe a tagállamoknak, ez is segíthet abban, hogy a munkahelyteremtés egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja legyen az atipikus foglalkoztatás.

Zsoldisné Csaposs Noémi szerint Magyarországon a vállalatok csak most kezdik felismerni az atipikus foglalkoztatásban rejlő lehetőségeket, mivel a költségek csökkentése, a versenyképesség és a rugalmasság megtartása érdekében egyre több munkaadó keres a hagyományos foglalkoztatási formáktól eltérő megoldásokat.

A BusinessEurope képviseletében Borosné Bartha Terézia elmondta: 1996 és 2006 között 1,5 millióról 3,3 millióra nőtt Európában a kölcsönzött munkaerő létszáma, 2007-ben pedig már 3,8 millió ilyen munkavállalót tartottak számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik