Gazdaság

Fittyet hánynak a bíróságra az eltiltott menedzserek

A cégvezetéstől idén eltiltott emberek közül többen is gazdasági társaságok vezető tisztségviselőjeként dolgoznak - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A bíróságok az utóbbi egy évben 140 emberrel szemben mondták ki a cégvezetéstől eltiltást, ehhez képest a 140 eltiltott közül több olyan személyt találni, aki az eltiltás ellenére jelenleg is több másik gazdasági társaság vezető tisztségviselője.

A gazdasági társasági törvény módosítása nyomán tavaly óta 5 évre eltiltják a cégvezetéstől azt a menedzsert, aki – bár felelősségét a ki nem elégített követelésekért a bíróság egy cég felszámolása során megállapítja – a fizetési kötelezettségeit nem teljesíti.

A törvénymódosítás ezzel egy időben kettőről három évre emelte az eltiltást azok esetében, akik megszűnéssel törölt cégben töltöttek be vezető pozíciót a megszűnés előtti évben.

A 140-es tilalmi listán szereplő legtöbb személy az elmúlt években – és jelenleg is – több cégben vállalt vagy vállal vezető szerepet. Sőt közülük nem egy – mit sem törődve a szankcióval – az eltiltás után néhány héttel lépett szolgálatba menedzserként valamelyik újonnan alapított cégben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik