Gazdaság

2005-ös szinten a hazai lakásárak

Lassult az árcsökkenés a lakáspiacon, az idei második negyedévben 174,2 volt az FHB lakásárindex értéke az első negyedévi 179,1 pont után - közölte Harmati László.

A pénzintézet a februári 9,3 százalékos 2010-re vonatkozó éves árcsökkenési előrejelzését 7 százalékra módosította – tette hozzá az FHB Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az árcsökkenést lassítja az a tény, hogy kilakoltatási tilalom van érvényben, így a lakáskínálatban nem jelennek meg a bankoknak nem pontosan fizető adósok lakásai. Ugyanakkor lényeges lakásárzuhanás nem várható, sőt az is előfordulhat, hogy a lakáspiac élénkülésével – kezdetben – nem emelkednek majd az árak – fejtette ki a vezérigazgató.

Harmati László 50-80 ezerre becsülte azoknak a lakásoknak a számát, amelyeknek a tulajdonosai a bankoknál 90 napon túli fizetési késedelembe estek. Ezek egyharmada visszaeső. A teljes lakásjelzáloghitel-állomány 8,5 százalékánál mérhető 90 napon túli fizetési késedelem.

A lakásárak most a 2005. évi szinten állnak. A válság során 2009 második félévében volt legnagyobb az áresés. A válság alatt nominálisan 13 százalékkal, reálértéken 23 százalékkal csökkentek a lakásárak. A hitelkínálat annyira csökkent a piacon, hogy a nettó hitelezés a 2000-es évek elején mért szinten áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik