Gazdaság

Simai: Válsághalmaz fenyegeti a világot

Nem csak válsággal, hanem "válsághalmazzal" áll szemben a világ - mondta Simai Mihály akadémikus egy, az ENSZ-csúcskonferenciával foglalkozó tájékoztatón.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének (VKI) professzora, a Magyar ENSZ Társaság elnöke szerint a még mindig tartó pénzügyi válság mellett az elhúzódó élelmezési válság, a klímaváltozás, a szociális problémák és a nukleáris fegyverek által is eredményezett globális biztonsági válság is gondot okoz a világ országainak.

A professzor úgy vélekedett: “lényegében eredményesnek” tekinthető az ENSZ Közgyűlése, amelyet a 2000-ben kitűzött úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célokról tartottak.

Az ENSZ meghatározása alapján 2015-ig kell teljesíteni azokat a célokat, amelyek többek között a szegénység és az éhezés visszaszorítását, a nők helyzetének javítását, az alapfokú oktatás kiterjesztését segítik elő. Simai Mihály szerint a célokat részben “meglepően jól sikerült elérni”, mások azonban valószínűleg teljesíthetetlen vállalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik