Gazdaság

Átalakítás előtt a LEADER program

Átalakítaná a LEADER programot a mezőgazdasági tárca – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a Magyar Vidék Napja konferencián.

Az átalakítás fő elvei, az eddiginél gyorsabb és hatékonyabb ügyintézési háttér kialakítása, a jogszabályi feltételek egyszerűbb átláthatóságának biztosítása, vagyis a programban dolgozók és a leendő pályázók feladatinak egyszerűsítése.

A LEADER programban a helyi igényeknek jobban megfelelő programokat akarnak támogatni az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszerben. Míg az eredeti uniós elképzelés területalapú fejlődést tett lehetővé alulról építkező pályázatokon, addig a magyar gyakorlat más: lassú és bonyolult.

Sok esetben akár 8-12 hónapot is igénybe vett az elbírálás és elsikkadt a fejlesztés és az együttműködés. Sokszor a helyi közösségek akarata ellen születtek fejlesztési döntések – fűzte hozzá.

Október közepén társadalmi vitára bocsátják ezt a munkaanyagot – jelentette be az államtitkár a konferencia sajtótájékoztatóján. V. Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pénzügyi keretében a LEADER programra költhető forrásokat az idén nem nyitják meg a program átalakítása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik