Gazdaság

800 milliárd forint maradhat a cégek zsebében

A kormány 4 év alatt összesen 800 milliárd forinttal, jövőre 80-100 milliárddal csökkenti a vállalkozások adminisztrációra fordított kiadásait, amely ma még évi 2800 milliárd forintot tesz ki.

Az adminisztráció az adók számával csökkenthető, az 58 adót az új kormány 48-ra mérsékelte, de az a célja, hogy 10-20 adónál több ne legyen Magyarországon – mondta el Csévalvay Zoltán a Napi Gazdaság konferenciáján.

Az Új Széchenyi Tervet uniós pénzből valósítja meg a kormány, 2013-ig még 1800 milliárd forint szabad forrás áll a rendelkezésére. Ennek a fele fordítható közvetlenül gazdaságfejlesztésre – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A 2011 januárjától induló új pályázatok lényege az lesz, hogy nem a vállalkozókat alakítja a támogatást igénylő pályázatokhoz, hanem éppen fordítva – mondta. Az eddigi gyakorlatban ugyanis véleménye szerint rosszul szocializálódtak a vállalkozók.

Az volt a kérdésük, hogy mire pályázzanak, holott a valós probléma az, hogy egy jó ötletet miként lehet finanszírozni. A pályázatírók problémája lesz jövőre, hogy miként rakják össze a vissza nem térítendő támogatásból, kedvezményes hitelből, illetve tőketámogatásból a jó ötlet finanszírozását – hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési programjában 4 pályázatcsoport lesz, legfeljebb 15 konkrét pályázattal. A program része lesz a versenyképességi szerződés is. Ebben az önkormányzat és az állam abban állapodik meg, hogy meghatározott idő alatt hány új munkahely keletkezik a településen. A vállalkozásfejlesztési program 4 év alatt 150 ezer munkahelyet teremt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.