Gazdaság

Fellegi: hatékonnyá kell tenni a fejlesztési forrásokat

A kormány hatékonnyá akarja tenni a nagyon szétaprózódott európai uniós és hazai fejlesztési forrásokat, ami azt jelenti, hogy a pénznek hosszú távon hasznosulnia kell.

A nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette: azt célozták meg, hogy nagyon koncentráltan, a pályázatok számát drasztikusan lecsökkentve, stratégiai prioritások mentén használják fel a forrásokat.

“Ennek teljesen egyértelmű megfogalmazását jelenti az új Széchenyi-terv alapdokumentuma, amely meghatározza az alapvető irányokat, és amelyekben kis- és középvállalkozások és önkormányzatok által végrehajtott fejlesztéseket szeretnénk látni” – tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, a mostani több száz pályázat helyett évi 100 és 200 között húznák meg az összesen kiírt pályázatok számát az új Széchenyi-tervben. Támogatandónak mondott minden olyan fejlesztést, ami hangsúlyozottan az egymillió munkahely megteremtését és a gazdasági növekedést segíti – mondta Fellegi Tamás.

Kitért arra, hogy a már folyamatban lévő pályázatokat is felül kell vizsgálni, de valódi mozgástér csak ott van, ahol a döntések még nem születtek meg, adott esetben át lehet alakítani a pályázatokat. Ezek különböző jogi és gazdasági státuszban vannak. Egy részükhöz, ahol a kifizetések is megkezdődtek, már nem lehet hozzányúlni – tette hozzá.

Eddig a közel 700 kiemelt projektet vizsgáltak meg, és kormánydöntés is született is arról, hogy melyeket kell megváltoztatni, vagy módosításra visszautalni és milyen projektek szűnnek meg – közölte Fellegi Tamás.

A pályázatok végrehajtásában közreműködő szervezetek számát is túl soknak tartja a fejlesztési miniszter, de rámutatott: figyelembe kell venni, hogy a 2013-ig szóló uniós ciklus utolsó harmadában vagyunk, így számos pályázat lefolytatását megzavarná, ha most hozzányúlnának az intézményekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik