Gazdaság

Mire számítanak a befektetők egy év múlva?

A magyarországi intézményi befektetők a forint és az euró minimális erősödésével számolnak a következő egy évben: az euró tekintetében átlagosan 282 forintos árfolyamot valószínűsítenek.

A K and H Alapkezelő friss felmérése szerint még a legpesszimistább intézményi befektetők sem számolnak 300 forintnál magasabb euróárfolyammal. A befektetők pozitívan ítélték meg a nemzetközi részvénypiacok változását is, hiszen a fejlett és a feltörekvő országok részvénypiacain is minimális növekedésre számítanak.

A legnagyobb megosztottság a magyarországi és az uniós jegybanki alapkamat változását illetően volt: miközben a megkérdezettek többsége az alapkamat csökkentését tartja valószínűnek, nagy számban voltak olyanok is, akik éppen ennek ellenkezőjét várják.

Jelentős eltérés mutatkozik az egy év múlva várható MNB-alapkamat értékére vonatkozóan is, hiszen a válaszadók által valószínűsített érték 4 és 7,25 százalék között mozog. Az egy év múlva várható európai központi banki alapkamat értékét illetően a jelenlegi egy százalékos szint tartását feltételezik leginkább az intézményi befektetők, de minden harmadik válaszadó úgy véli, növekedni fog az euró-alapkamat.

Hasonlóan nagy véleménykülönbséget tapasztaltak a 10 éves magyar államkötvény referenciahozamára vonatkozóan is: a megkérdezett befektetők az augusztus végén tapasztalt 7,27 százalékos értékhez képest egy év múlva átlagosan 7,21 százalékra számítanak. Egyes vélemények ettől jelentősen eltérnek, hiszen a válaszolók 5 és 10 százalékot is megjelöltek a jövő augusztusban várható referencia hozamértékére vonatkozóan.

Az intézményi befektetők a tipikusan menekülő befektetésnek tartott arany magas árszintjének további növekedését feltételezik, így a válaszadók többsége az arany árának emelkedésével számol, ami az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt bizonytalanság szinten maradását valószínűsíti – idézi a közlemény Horváth Istvánt, a K and H Alapkezelő befektetési igazgatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik