Gazdaság

Egy hónapja nem volt ilyen olcsó az euró

A javuló euróövezeti befektetői hangulat erősödéshez segítette a forintot kedden: az eurót délután négykor 279,83 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

Keddre virradóra 280,50 forint környékén állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben, és délelőtt is ezen a szinten stagnált, majd a befektetői bizalom javulásával párhuzamosan a forint enyhe mértékű erősödésnek indult, és délutánra már 280 forint alatti jegyzésekre is volt példa. A forint egy hónapja nem járt 280 forintos eurójegyzésnél erősebb szinteken.

Kedden javították a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóságot az euróövezeti pénzügyi stabilitással szemben enyhülő kételyek, ami elsősorban az ír és spanyol kötvénykibocsátás, valamint a görög kincstárjegy-kibocsátás sikerének volt köszönhető.

Az eurövezet pénzügyi stabilitásával szemben enyhülő kételyeknek köszönhetően az euró 1,3060 körüli dollárárfolyamról 1,31 feletti jegyzésekig erősödhetett. A dollár ugyanakkor gyengült a főbb devizákkal szemben a Fed nyíltpiaci bizottságának ülését megelőző kivárás miatt. A Fedtől várt kvantitatív monetáris enyhítés a dollárbefektetésekből való kivonulásra, és kockázatosabb befektetések vállalására készteti a befektetőket.

A dollárt 213,17 forinton jegyezték kedden délután négy órakor 1,3127 dolláros euróárfolyam mellett. Hétfőn délután a dollár 214,52 forinton, az euró 1,3075 dolláron állt. A svájci frankot 212,40 forinton jegyezték 213,60 forint után, száz japán jen jegyzése pedig 249,72 forint, szemben a hétfői 251,51 forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik