Gazdaság

Magyarországnak csökkentenie kell reáladósságát

Magyarországnak csökkentenie kell a reáladósság-szintjét - ez nagyban javítaná az ország hitelességét.

Ehhez a kormánynak ki kell nyilvánítania, hogy tartja magát az államadósság reálszintjének emelkedését gátló szabályrendszerhez.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kelet-közép-európai régióban Magyarország államadósság-rátája kiugróan magas, ezért minél előbb csökkenteni kell annak szintjét. Ez hozzájárulna a magyar állampapírok kockázati felárának mérséklődéséhez.

Kérdésre válaszolva a tanács tagjai egybehangzóan úgy vélték: a magánnyugdíjpénztáraknak történő költségvetési átutalások esetleges beszámítása az államháztartási hiány alakulásába nem más, mint “kozmetikázás”. Török Ádám, a tanács tagja szerint “mi elhinnénk a jobb helyzetet, a piac nem”.

Kopits György kifejtette: az idei évet tekintve szigorú költségvetési gazdálkodással megvalósítható a kitűzött hiánycél, de gyakorlatilag nem maradtak tartalékok a továbbra is meglévő kockázatokra. Minden bizonnyal teljesíteni kell a kitűzött 130 milliárd forintos központi megtakarítást és a bankadó ez évi, együttesen 200 milliárd forintos összegének be kell folynia a központi büdzsébe – fűzte hozzá.

A tanács véleménye szerint néhány többségi állami tulajdonú társaság a pénzügyi problémák miatt tőkepótlásra szorulhat, ami veszélyeztetheti az államháztartási törvény alapján a 2010. évi egyenleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik