Gazdaság

Rogánék nyolc pontját kritizálja az MNB

A jegybank szerint a Rogán Antal és Kósa Lajos által felvetett javaslatcsomag nem kívánt következményekkel járhat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt javasolja a kormánynak, hogy bankok kétféle lakossági hitelterméket nyújthassanak a jövőben: referenciakamathoz kötött hitelt, amelynek felára a futamidő alatt nem növelhető, vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termékeket. Azt is javasolják, hogy ezeket a szabályokat a fennálló hitelállományra is alkalmazzák a bankok.

A jegybank hétfői, az MNB honlapján publikált közleményében egyúttal leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank már többször jelezte a bankok erőfölénnyel való visszaélésének problémáját és kezelésének szükségességét.

A bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látja, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni.

A jegybanki közlemény szerint a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által felvetett 8 pontos javaslatcsomag szándékával, azaz a bankok erőfölényének megszüntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével a jegybank egyetért. Ugyanakkor a javaslatok az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak.

A fideszes javaslatok közül a késedelmi kamat elengedésére, a hitelfutamidő egyoldalú meghosszabbítására és a “tiszta lapra” (a banki követelésnek a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 100 százalékában való maximalizálása) tett javaslatok az MNB szerint kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremtenek és jelentősen ronthatják az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát.

Ezzel arra késztethetik a bankokat, hogy egyre kevésbé hitelezzenek. Így a beavatkozás látszólag védi az ügyfelek érdekeit, valójában azonban a hitelhez jutás megnehezülésén keresztül éppen a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki – hangsúlyozza a jegybank.

Az MNB szerint új jogszabályokra, átláthatóbb árazású hitelekre van szükség. A jegybank azt hangsúlyozza, hogy javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát, így támogatják a magyar gazdaság fellendülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik