Gazdaság

Lefelé korrigálhat a forint csütörtökön

Öt napig tartó erősödés után csütörtökön lefelé korrigálhat a forint árfolyama elemzők szerint.

Csütörtök reggel enyhén gyengült a forint az előző esti és a reggeli árfolyamhoz képest; a bankközi devizapiacon egy euró 282,33 forintot ért 7 óra körül, a szerda esti 282,03 és a szerda reggeli 281,05 forint után, míg a svájci frankot 216,59 forinton jegyezték, az előző esti 216,19 forint, illetve a szerda reggeli 215,98 forint után.

Elemzők szerint a forint a közép-kelet-európai térség többi devizával együtt viszonylag erős az euróhoz képest. Az öt kereskedési napja tartó erősödés után azonban “némi korrekció következhet a forintnál” – írta a BNP Paribas elemzőit idézve reggel a DowJones hírügynökség.

A Commerzbanknál arra számítanak, hogy az euró jegyzése nem megy 280 forint alá, a közös európai fizetőeszközzel 280,50 és 283,00 forint között kereskedhetnek – tette hozzá térségi jelentésében az amerikai gazdasági hírügynökség.

A svájci frank/forint árfolyamot illetően a svájci nemzeti bank (SNB) kamatdöntő ülése lehet meghatározó csütörtökön. Egyes elemzők azt sem zárják ki, hogy miután a japán nemzeti bank (BOJ) hat év után először devizapiaci intervencióba kezdett a jen túlzottnak tartott erősödése miatt, a svájci jegybank is beavatkozhat a piaci folyamatokba a frank gyengítése céljából.

A japán jegybanki intervenció hatására a forint is erősödött a japán fizetőeszközhöz képest. Csütörtök reggel aztán némileg gyengült a forint; száz japán jen 254,46 forintba került 7 óra körül, az előző esti 253,65 forint után. A dollárt 217,18 forinton jegyezték csütörtök reggel, a szerda esti 216,18 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik