Gazdaság

Cséfalvay: nem a kormány teremt egymillió munkahelyet

Az államtitkár szerint az egymillió új munkahely megteremtésének célja mozgósította az embereket, amikor megadták a Fidesznek a kétharmados felhatalmazást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Európai Néppárt csütörtöki budapesti rendezvényén ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a kormány teremti meg az állásokat, hanem a vállalkozások, a kormány pedig kialakítja az ehhez szükséges környezetet.

Nemzetközi hallgatósága előtt Cséfalvay Zoltán kifejtette: gyakran kérdik tőle, hogy miként sikerült a kétharmados parlamenti többséget elérni. “Nos azért, mert egy konkrét számadatra koncentrálnak szakpolitikáink, ez pedig az egymillió új munkahely megteremtése tíz év alatt” – mondta.

Hangsúlyozta: nem a kormány teremt munkahelyeket, az ország vezetése a kedvező üzleti környezetet alakítja ki, hogy a vállalkozások létre tudják hozni az egymillió új állást. Éppen ez, a magyar vállalkozások versenyképességének növelése az egyik pillér a kormány gazdaságpolitikájában: ennek központi eleme a bürokrácia és az adónemek számának, valamint az adóterhelés mértékének csökkentése úgy, hogy Magyarország a közép-kelet-európai régió legversenyképesebb országa legyen – fejtette ki az államtitkár.

A gazdaságpolitika másik fő pillére a fegyelmezett, kiszámítható költségvetési politika, amely elkötelezett az idei évre tervezett 3,8 százalékos, és a 2011-re kitűzött 3 százalék alatti GDP-arányos deficitcél mellett. Magyarország így az unió éllovasainak szűk csoportjába, a huszonhetek közül az első ötbe kerül – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

A gazdaságpolitika harmadik pillére a gazdaságfejlesztés, az értékteremtés szempontjából legfontosabb iparágcsoportok támogatása – mondta. A stratégiai államtitkár hangsúlyozta: az előző időszakkal ellentétben az uniós forrásokat hatékonyan fogja felhasználni a kormány, a források 50 százalékát vállalatok támogatására fordítja.

Az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának keretei között működő, Európai Ötletek Hálózata elnevezésű szervezet tanácskozásán szombatig tartó konferenciáján felszólaló Őry Csaba (Fidesz) , az EP képviselője arra mutatott rá, hogy az unió gazdaságának újraindítása, a válság legyűrése a foglalkoztatás növelésén múlik, és ebből a szempontból különösen sok a tennivaló Magyarországon, ahol csupán 56 százalékos a foglalkoztatottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik