Gazdaság

Simor “politikai tévedése” az inflációs célkövetés

Az MNB monetáris tanácsának egyik tagja szerint hiba nem csökkenteni az alapkamatot.

A reálgazdaság érdekeit a jegybanki alapkamat csökkentése szolgálná – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának egyik tagja. Bánfi Tamás szerint politikai tévedés az MNB-elnök által feltételek nélkül elfogadott inflációs célkövető rendszer.

Mint mondta: a reálgazdaság érdekeit jobban szolgálta volna a legutóbbi kamatdöntéskor egy 25 bázispontos csökkentés. Hiába indult el ugyanis – főleg az exportnak köszönhetően – idén a növekedés, a hazai termelők helyzete egyelőre nem javult.

Az utóbbi időben törekedni kellett volna a kamat leszorítására, a körülmények ezt megengedték volna. Ha az Európai Központi Bank és az amerikai Fed kamatemelésbe kezd, azt előbb-utóbb nekünk is követni kell, és minél alacsonyabb szintről indulunk, annál jobb – tette hozzá.

Bánfi Tamás elárulta, hogy egy alkalommal, amikor bírálta az inflációs célkövető rendszert, lemondásra szólította fel az egyik tanácstag. Ő azonban az inflációs célkövetést politikai tévedésnek tartja.

A közgazda úgy véli: túlhangsúlyozott a jegybanki függetlenség, szerinte az alatt csak azt kell érteni, hogy miközben a kormányok választás előtt mindig hajlamosak népszerűségszerző intézkedéseket hozni, lazítani, a központi pénzintézet ebben ne vegyen részt.

Bánfi korábban a Népszabadságnak is azt mondta, hogy a kamatcsökkentési folyamatot csak az akadályozhatja meg, ha a pénzügyi stabilitás megtörik. Akkor úgy vélte, hogy az alacsonyabb kamatszint nemcsak a versenyképességnek, hanem a hiteleseknek is komoly segítség lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik