Gazdaság

Oroszország karnyújtásnyira a WTO-tól

Moszkva immár 17 éve próbál tagjává válni a kereskedelmi szervezetnek, amire magas amerikai diplomáciai források szerint már nem kell sokat várnia.

Moszkva 17 évnyi tárgyalás után közelebb van a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO)-tagság megszerzéséhez, mint valaha- jelentette William Burns, Washington politikai kapcsolatokkal megbízott titkára az Interfax hírügynökségnek adott interjúban.

Oroszország 1993-ban folyamodott tagságért a WTO-elődjének számító Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezményhez (General Agreement on Tariffs and Trade, GATT). Dmitríj Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök júniusi találkozójuk alkalmával abban állapodtak meg, hogy Washington szeptember végéig felold minden olyan problémás ügyet, amely blokkolja Moszkva WTO-tagságának életbe lépését.

Burns az interjúban úgy fogalmazott: Moszkva jelentős haladáson ment keresztül, és hozzátette, hogy az orosz WTO-tagság segítése a kétoldalú kapcsolatok újraindításának egyik legfontosabb edimenziója. Számos szakértő úgy látja, hogy a két elnök által lefektetett ambiciózus menetrend nem feltétlenül ér célt szeptember végéig, ám mindenki abban bízik, hogy Moszkva hónapokon belül tagjává válhat a 153 tagállamot számláló genfi székhelyű kereskedelmi szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik