Nagyvilág

Putyin: Roosevelt is négyszer volt elnök

Az egykori orosz államfő - jelenleg kormányfő - sajátos megjegyzést tett, hogy újra indulna a posztért.

Intenzívebbé váltak a spekulációk, hogy a jelenlegi orosz kormányfő ismét elnök akar lenni – közölte kedden az AFP. Vlagyimir Putyin ugyanis azt mondta nagy nyilvánosság előtt, hogy Franklin Delano Roosevelt is négyszer volt amerikai elnök.

Putyin a Valdaj Klub Szocsiban tartott éves tanácskozásán mondta ezt, hétfőn este. A klubban tömörülnek a világ Oroszország-szakértői: politológusok, kremlinológusok, újságírók. “Volt egy amerikai elnök, Roosevelt, akit négyszer választottak meg egymás után, mert a törvény ezt lehetővé tette” – jelentette ki Putyin a tanácskozáson mondott beszédében.

Putyin kétszeri államfői időszak után távozni kényszerült a posztról, mivel az alkotmány tiltja a harmadik, egymás utáni államfői terminust egy embernek. Így lett kormányfő 2008-ban.

Az alkotmány azt nem tiltja, hogy egy kihagyás után a volt államfő visszatérjen, és ismét induljon az elnökségért. Putyin és államfői utóda, aki egyben pártfogoltja is volt korábban, Dmitrij Medvegyev többször is hangsúlyozta, hogy semmit sem tesznek, ami ellenkezne az orosz alkotmánnyal. A következő elnökválasztások 2012-ben lesznek.

Putyin azt mondta Medvegyevvel kapcsolatban a Valdaj Klub tanácskozásán: többször is beszéltek egymással, hogy mit csináljanak 2011-ben és 2012 elején. De azt nem árulta el, hogy miben állapodtak meg.

A Valdaj Klub szakértői egyébként jelentést adtak át Vlagyimir Putyin kormányfőnek, és abban egyebek mellett úgy vélekedtek, hogy nem kielégítő az orosz politikai rendszer fejlődése, és ez instabilitáshoz vezethet. Modernizálás, szerkezeti átalakítás, sokszínűség gyakorlatilag nem észlelhető, a fő bevételi forrás továbbra is a kőolaj és a földgáz, a korrupció virágzik, az innováció szinte a nullával egyenlő – mutat rá a jelentés.

Putyin ezzel éppen ellentétes értékelést adott az ország helyzetéről. A modernizálás menetét “lényegében kielégítőnek” nevezte. Hozzátette: mindenki azt szeretné, ha a fejlődés gyorsabb lenne, de a cél nem a látványosság, hanem a fejlődés stabil feltételeinek megteremtése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik