Gazdaság

Stagnált a munkanélküliség Zalában

Stagnált a nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban Zala megyében - közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.

Az elmúlt öt évben az álláskeresők száma a nyár végén mindig emelkedő tendenciát mutatott, ezzel szemben az idén augusztus végén 16 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 72 fővel kevesebbet, mint júliusban.

Nagykanizsa térségében mintegy 130 fővel, Keszthely térségében pedig 41 fővel csökkent július óta a munkanélküliek száma. Lentiben közel azonos volt, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót és Letenye körzetében pedig 30-40 fővel – összesen közel 100 fővel – nőtt az álláskeresők száma.

A megyében az idén 2,6 ezer fővel kevesebb az álláskeresők száma, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a férfiak és a 25 évnél fiatalabb álláskeresők száma csökkent, a rendelkezésre állási támogatásban részesülők és a tartós munkanélküliek száma viszont növekedett. Augusztusban 1330 pályakezdő fiatalt regisztráltak a munkaügyi központokban, 70 fővel többet, mint júliusban, és 70 fővel kevesebbet, mint az elmúlt évben.

A nyár utolsó hónapjában az álláskeresők közül 780 tudtak elhelyezkedni; mintegy 150 főt segédmunkásként és kereskedelmi, több mint 80 főt gépkezelői munkakörökben alkalmaztak, 50 főt pedig a vas és fémipari munkakörben foglalkoztatnak. Közel félszáz álláskereső a gazdaság, pénzügy és az építőipari területén tudott elhelyezkedni.

A munkáltatók augusztusban 1,9 ezer munkaerőigényt jelentettek be, közel annyit, mint júliusban, és 300-zal többet, mint egy esztendővel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik