Gazdaság

Kevesebben kerestek állást augusztusban

A nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban 546 100-ra, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent Magyarországon. Az új állások száma is csökkent.

A foglalkoztatók augusztusban 27 200 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez, ez az előző hónap adatánál 3400-zal, 11 százalékkal kevesebb. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 12 százalékos növekedés következett be.

Az újonnan bejelentett állások 52,4 százaléka nem támogatott álláshely, a többit valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerőpiaci adatokból.

A támogatott állások legnagyobb hányadát, 52 százalékát az „Út a munkához program” keretében meghirdetett közcélú állások teszik ki, amelyek között a legnagyobb számban az egyéb segédmunkások, a takarítók, őrök, tehát a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások találhatóak.

Az ÁFSZ adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal, csaknem 18 ezerrel esett vissza. A csökkenésben szerepet játszott az, hogy a belépési forgalom egy hónap alatt 21,3 százalékkal, ezen belül az első alkalommal belépők száma 25,7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző hónapban.

A legtöbb, csaknem 123 ezer álláskeresőt továbbra is az észak-alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100 ezer feletti a létszámuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,5 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső, számuk az előző hónaphoz képest kissé nőtt.

A csoportos létszám-leépítési bejelentések száma 23,4 százalékkal visszaesett augusztusban, 17 cég összesen 624 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik