Gazdaság

Az államnak 3,5 milliárd eurója van adósságtörlesztésre

A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére.

A devizatartalékok nagysága augusztusban 427,6 millió euróval növekedett, így a tartalékállomány augusztus végén 35,3 milliárd euró volt, közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel a jegybank tartalékai új történelmi csúcsra növekedtek.

Az államnak július végén 1550 milliárd forint összegű betéte volt az MNB-nél, ebből 974 milliárd forintnak megfelelő, 3,5 milliárd euró a devizabetét. Ha a kormány júniusban lehívta volna a Nemzetközi Valutaalaptól az esedékes 1,6 milliárd eurónyi összeget, akkor a kormány MNB-nél lévő devizabetétje 5,1 milliárd euróra emelkedett volna az MNB sajtóosztályának közlése szerint.

A jegybank sajtóosztálya emlékeztetett arra: a kormány csak annyit fordíthat az MNB tartalékaiból adósságtörlesztésre, amennyi betétet az jegybanknál elhelyezett, ugyanis az MNB a maastrichti szerződés monetáris finanszírozásra vonatkozó tilalma és az uniós jogrenddel harmonizáló jegybanktörvény miatt nem hitelezheti az államot, helyette nem törleszthet.

A következő két évben Magyarországnak 3,3 milliárd euró devizakötvényt kell törlesztenie, amit korábban a nemzetközi pénzpiacon bocsátott ki. Emellett 2011 végén megkezdődik az IMF-EU hitel törlesztése is, amelynek összege 2012 végéig további 5,4 milliárd euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik