Gazdaság

APEH: viharfelhők a vagyonosok felett

A jövőben a kisebb adócsalók helyett a vagyonosabbakat ellenőrzik.

Változtat a vagyonosodási vizsgálatok szemléletén az adóhivatal a jövőben – mondta el az APEH szóvivője. Burillák Attila közölte, nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezik a hangsúlyt, a kisebb adócsalók helyett a nagyobb jövedelmet eltitkolókat fogják ellenőrizni.

Ennek szemléltetésére a szóvivő elmondta, hogy míg 2007-ben közel 11 ezer vizsgálat volt, addig idén eddig kevesebb mint 1400 fejeződött be. Sokat finomodott a kiválasztás módszere, 2007-hez képest megduplázódott a hatékonyság, amit az is jelez, hogy 2010-ben eddig átlagosan minden vagyonosodási vizsgálatra 12 millió forint befizetési kötelezettséget állapítottak meg. Ez azt mutatja, hogy nem kishalakról van szó – tette hozzá a szóvivő.

Burillák Attila szerint a kockázatelemzés tökéletesítésének köszönhető az eredményesség. Hozzátette: ha a magánszemély bevallott adófizetési kötelezettsége nem áll arányban az életvitelével és a vagyongyarapodásával, akkor előbb-utóbb számíthat vizsgálatra az adóhivataltól.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!