Belföld

Az első 100 nap: “két lépés előre, egy hátra”

Lengyel László szerint a csalódások dacára "Orbán megnyeri az önkormányzati választásokat".

Lengyel László szerint a kormányfő alkata és a politikai hatalom vezérelvű intézményesülése a jelenlegi politika folytatását ígéri, amit így jellemez: “két lépés előre, egy hátra”. A Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója úgy véli, csalódtak, akik azt hitték, hogy Orbán Viktor tekintélyelvű, kemény demokráciát párosít szigorú költségvetési politikával.

Az elemző ezzel magyarázza, hogy az ország valódi gazdasági helyzete és a róla kialakított kép meredeken szétvált: a valóságos helyzet sokkal jobb, mint a róla kialakult pénzpiaci kép. Ezt a változást a piacok a forintárfolyam és a csődkockázati mutató romlásával büntették. Komoly hiba volt elbizonytalanítani a közigazgatás működtetőit is. A hatalmilag tökéletesen ellenőrzött rendszer közigazgatásilag nem működik. Az igazgatásban belül lévők éppúgy nem tudják, mit kell tenniük, milyen program szerint, mint a polgárok. Nem a kormány irányítja az eseményeket, hanem az események a kormányt – állítja Lengyel, aki szerint a kabinet az első száz napban nem hűtötte, hanem fűtötte a választói várakozásokat. Béremelésre várnak a közalkalmazottak, kompenzációra a nyugdíjasok és érdemi adócsökkentésre, illetve közvetlen költségvetési megrendelésekre a kis- és középvállalkozók. Igényeiket felsrófolta, hogy az első száz napban párbeszédnek nyoma sem volt. Nincs olyan szakmai csoport, amelyik ne sérelmezné, hogy tudtán és beleegyezésén kívül alakították át az őket irányító intézményeket, neveztek ki vezetőket és titkoltak el előttük programokat.

Általános a várakozás, hogy minden titokra október után derül fény. Lengyel szerint azonban ez azt jelenti, hogy a 2011-es év is elveszett a gazdasági stabilizáció és még inkább a társadalmi konszolidáció szempontjából. Ebből arra lehet következtetni, hogy a 2010 májusában várt 8-12 éves tartós konszolidáció helyett egy bizonytalan 4 éves ciklusnak nézünk elébe.

Magyarország érdeke, hogy sikerüljön október közepére egy nemzetközileg és hazailag hiteles szigorú költségvetést, egy-két megtervezett és kivitelezhető reformprogramot előállítania és értékelhető bizalomépítő gesztusokat tennie. Ha eddigi, önerőre támaszkodó politikáját erőlteti, könnyen a 2008-as őszi válsághelyzetben találhatjuk magunkat – írja Lengyel.

Lengyel László: Micsoda száz nap, és ami csak ezután jön (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik