Gazdaság

EU: tovább nőtt a szolgáltatási beszerzési menedzserindex

Tovább nőtt, és a vártnál jobb lett az augusztusi szolgáltatási beszerzési menedzserindex az euróövezetben a Markit kutatóintézet pénteken megjelent adatai szerint.

Az adatok enyhíthetik a félelmet attól, hogy a 16 országból álló térség ismét recesszióba süllyed. A londoni Markit ágazati beszerzési menedzserindexe (PMI) 55,9 pontra nőtt a júliusi 55,8 pontról. A szakértők arra számítottak, hogy 55,6 pontra csökken.

A bankoktól a vendéglőkig közel kétezer vállalkozás beszerzési menedzserének megkérdezése alapján számított mutató már 12. hónapja van a visszaesést a bővüléstől elválasztó 50 pont felett.

Augusztusban főként a németországi szolgáltató szektor javuló teljesítménye tornázta fel a mutatót, de erősödött a francia mutató is. A negyedik legerősebb európai gazdaság, Spanyolország szolgáltatási szektora ugyanakkor meglepetésre gyengült. Öt hónapig pozitív tartományban mozgott, augusztusban azonban az 50 pontos szint alá került.

A korábban közzétett feldolgozóipari PMI-ből és a szolgáltatói mutatóból képzett összetett index, amely a magánszektor teljesítményét összefoglalóan mutatja, 56,2 pontra csökkent a júliusi 56,7 pontról.

Az összetett index foglalkoztatási almutatója 51,7 pontra, a legmagasabbra emelkedett a világgazdasági válság elmélyülését megelőző időszak egyik utolsó hónapja, 2008 áprilisa óta. Júliusban 51,4 ponton állt. Az almutató májusban lépte át az 50 pontos határt. A Markit szerint a folyamat azt jelzi, hogy enyhül a kibontakozást fékező egyik legsúlyosabb gond, a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik